HTML

Friss topikok

Űrkutatás Magyarországon

2011.06.06. 01:45 sajtosstangli

Vannak hazánkban olyanok, akik az űrkutatásnak hódolnak.

Ez a durva nyitómondat után, kiegészíteném annyival, hogy meglepett a Magyar Űrkutatási Iroda puszta létezése is.

Kicsit elmélyülve a problémában, eszembe jutott, ha az Alföldön van karsztkutató barlangjáró egyesület, akkor mért ne lehetne hazánkban intézményesült keretek között működő űrkutatás. Tudom, hogy gyenge a hasonlat, de az Alföldön sincs túl sok barlang, na.

Magát az iroda elődjét a szovjet hidegháborús terveken felbuzdulva, 1965-ben hozták létre, ez Űrkutatási Kormánybizottság néven alakult. Majd 1978-tól a Tudományos Akadémia Interkozmosz Tanácsa látta el ezt a nemes feladatot.

Ezek létét valamelyest indokolhatta az is, hogy hazánkban aránylag erős a fizika és egyéb, az űrkutatáshoz szükséges tudományra való nyitottság.

1992-től, kezdetben a tudományokkal foglalkozó tárca nélküli miniszter, majd később a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, majd ennek különböző, főleg közlekedési szakú utódai látták el. A kezdeti évben vette fel a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI - HSO) nevet.
Egy 2008-as rendelet értelmében az Iroda feladata a nemzetközi kapcsolatok ápolása mellett a hazai pályázatok felügyelete, a Magyar Űrkutatási Tanács és az Űrkutatási Tudományos Tanács adminisztrációjának ellátása.

2010-es kormányváltás óta az Intézet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik főosztálya alá tartozik.

Nemzetközi kapcsolatot ápol a lengyel, a román, az ukrán, indiai, orosz nemzeti űrkutató szervek mellett, az Európai Űrügynökséggel és a NASA-val is.

A hétköznapokban sajnos nem lehet Magyarországon folyó űrkutatással kapcsolatos tevékenységről hallani. Ezért is született meg ez a bejegyzés.

Szólj hozzá!

Címkék: űrkutatás alföld 1992 műi nasa űr világűr nemzeti fejlesztési minisztérium európai űrügynökség magyar űrkutatási iroda interkozmosz tanács

A bejegyzés trackback címe:

https://delfinmeccs.blog.hu/api/trackback/id/tr862960674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása