HTML

Friss topikok

"Akár lámából is lehet háziállat"

2011.05.25. 15:11 sajtosstangli

Fogadott egy alcím, amikor beírtam a gugli keresőbe, hogy "Ételek lámából".

Alap esetben, ha a lámához nem kötődne egy (-két) aranyos történet az előző évből, eszembe nem jutott volna lámahúshoz receptet keresni.

Nem is találtam, mert elsőre azt hányta ki a kereső, hogy "ételek almából", de azért nagy kegyesen kéken felkínálta, ha már a lámára kerestem, hogy lehet, hogy az is van.

Egyelőre nincs.


Visszatérve a címben foglaltakhoz, hogy lett a lámából háziállat?

A Magyar Szó szerint, először is amit le kell szögezni, hogy a "láma (Lama glama) az emlősök osztályába, a párosujjú patások rendjébe és a tevefélék családjába tartozik. Őshazájában, Dél-Amerikában nehéz szolgálatot teljesítő málhás állat, míg Európában csupán a golfpályák egzotikus „karbantartója”. Magyarországon is egyre népszerűbb ez a tetszetős megjelenésű, szorgalmasan legelő, gyapjas jószág."

Másodsorban, minden pillanatát és porcikáját hasznosítja.

Őse az Andok hegyláncain élő guanakó (Lama

 guanacoe ), amelynek színe vörösesbarna, feje feketés-sötétbarna, hasa pedig piszkosszürke. Az őslámából több mint 4500 évvel ezelőtt háziasították a kétméteresnél is nagyobb, akár másfél mázsát is elérő, tarka „szőrcsomót”.

Igazán strapabíró állattá az Andok magasan fekvő vidékének hűvös éghajlatán és gyér növényzetén edződött. A helyiek elsősorban teherhordásra használják a lámákat (főként a csődöröket), mert páratlanul jól bírják a hegyi utakat és körülményeket. Ennek állítólag az a magyarázata, hogy vérükben nagyon magas a hemoglobinszint, ezért a ritka levegő is megfelel számukra. A munkából kiöregedett lámák minden porcikáját hasznosítják. Bőrükből használati tárgyakat készítenek, szőrükből szőnyeget fonnak, húsát megeszik, zsírjából faggyút nyernek, sőt, még a trágyáját is hasznosítják tüzelőként.

A láma háremet is tart

 
 

A lámacsődör többnejű: általában hat kancát gyűjt maga köré és agresszíven védi őket, valamint territóriumát a versenytársaktól. A párzási időszak novembertől májusig tart, bár évente csak egy alkalommal ellik, ugyanis a lámakanca vemhességi ideje 11 hónap. Ennek végén általában csak egyetlen utód születik, amely akár egy évig is szophat. Az ivaréretté a második, tenyészéretté pedig a harmadik évben válik. Hosszú életű állat, amely 20 évig is élhet.

 

Lámából is lehet hobbiállat
Ha szeretnénk egy lámát otthonra, akkor a tartásával kevesebb gond lesz, mint a beszerzésével. Nyáron legeltethető és a szabad ég alatt is tartható, csak esős időben legyen egy száraz sarok, ahova behúzódhat. Télen azonban száraz, védett helyre van szüksége. Rostban gazdag takarmányát egészítsük ki abrakkal (szemestakarmánnyal). Azonban egy dologgal számolnunk kell, ha lámát tartunk: területét - akár körbe van kerítve, akár nincs - védeni fogja, és minden „betolakodót” megtisztel egy jókora köpéssel. Ezért kövessük az aranyszabályt: ne idegesítsük fel és ne menjünk kéretlenül a területére. Tiszteljük mi is a lámát!

 

Szólj hozzá!

Címkék: ital láma labdarúgás kolbász dél amerika dolphins vilmos ételek lámából tudósítás egy lámáról láma mint háziállat

A bejegyzés trackback címe:

https://delfinmeccs.blog.hu/api/trackback/id/tr472931603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása