HTML

Friss topikok

Új barlang a Budai Várban

2010.05.19. 20:14 sajtosstangli

Gázvezeték-fektetés közben természetesnek vélt barlangot találtak ma a Budai Várban.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat mentésvezetője, Adamkó Péter elmondta: a barlangra, amelynek bejárata egy méterre van a Mátyás-templom főbejáratától, gázvezeték-fektetés közben leltek rá. A képződmény valószínűleg benyúlik egészen a Mátyás-templom alá, ezért az épület akár meg is süllyedhet, ha nem erősítik meg a barlang falát.

A képződményt, amely a vár alatt húzódó barlangrendszer része, Nagyboldogasszony barlangnak nevezték el a szakemberek. Egyébként a természetes üreg mindkét terme tele van törmelékkel, ami valószínűleg a II. világháború után került oda. A barlangászok most ezt a törmeléket próbálják eltakarítani, hogy elkezdhessék az üreg falának a megerősítését.

Megerősítenék

Leél-Őssy Szabolcs geológus elmondta, hogy a barlangüreg mennyezete 3-3,5 méterre van a felszín alatt. A barlang egy 20 és egy 10 négyzetméteres teremből áll, ezek alját és oldalát törmelék tölti ki. Az elsődleges vizsgálatok szerint a barlang természetes módon keletkezett, de a középkorban kitágították, ezért nem kizárt, hogy régészeti leleteket is találnak a törmelék alatt.

Kitért arra, hogy az üreg édesvízi mészkőbe van ágyazva, ami nagyon omlékony, ezért a területet lezárták, és mindenképpen szükség lesz a falazat megerősítésére. A statikus hamarosan megvizsgálja a barlangot, aztán valószínűleg vasbeton elemekkel erősítik meg a falat, nehogy beomoljon.

Forrás: ingatlan.net
Képek: Internet

Szólj hozzá!

Címkék: a budai barlang uj varban

A bejegyzés trackback címe:

https://delfinmeccs.blog.hu/api/trackback/id/tr652016344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása