HTML

Friss topikok

Vombat veszély

2010.05.09. 00:41 sajtosstangli

Nos, itt még nem esett szó eme nemes állatkáról, mely közönséges nevén vombat, más néven csupaszorrú vombat (Vombatus ursinus). Ezen kívül, hogy hivatalosak legyünk: az erszényesek alosztályába és a vombatfélék családjába tartozófajról van itten szó.
Először is javaslok belenézni ebbe a videóba, minden mást csak ez után. :)
www.youtube.com/watch

Előfordulása:




















Három faja van, mint azt a télképen is kitűnik. 1) ausztál kontinensen (Vombatus ursinus hirsutus); 2) Tasmániában (Vombatus ursinus tasmaniensis) és 3) betelepítették vele a Flinders-szigeteket is az alapfajjal (Vombatus ursinus ursinus).

Külső megjelenése a medvefélékre emlékeztet: robusztus felépítésű, csökevényes farkú állat. Szőrzete igen dús, talpa széles és csupasz, karmai lapítottak és erősek, ásásra alkalmasak. Testhossza 100-110 cm, a kifejlett állatok testtömege akár a 30 kg-ot is elérheti.

Életmódja miatt tűnt fel tulajdonképen nekünk is, ugyanis a következő leírást ha elolvassátok nem derül ki, hogy mért is élhet a Földön ez az állat. :)

Tág üregeket, és hosszú folyosókat ásnak, a nappalt ezekben töltik. Csak az este beállta után bújnak elő odújukból. Mozgása lassú, mondhatni nehézkes. Igen nehéz szándékától eltéríteni. Ha akadály kerül elébe, azon fáradságot és időt nem kímélve hatol át. Tápláléka elsősorban kemény, szívós levelű fűfélékből áll, de kiásott gyökereket is szívesen fogyaszt. Fogai és karmai alkalmasak védekezésre is, de erre ritkán használja. Állatkertben könnyen tartható, gyorsan megszelídül.

Ennek ismeretében vigyázzatok rá, ha már eddig nem halt ki.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ausztrália veszély stb vombat májámi dolfinz vombat veszely vombat veszély tudósítás egy vombatról the wombat

A bejegyzés trackback címe:

https://delfinmeccs.blog.hu/api/trackback/id/tr811985058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása