HTML

Friss topikok

Mit tudunk a dánokról?

2012.01.17. 00:54 sajtosstangli


Lego, (citromos)Tuborg, Calsberg. Peter Schmeichel, Grönland, észak, halásznak, Grönkjaer.

Dánok, mint olyanok az észak-germán csoportokból alakult ki, akik talán a 2-3. század magasságában szakadtak ki a későbbi svédekből.

Történelem folyamán sok vizet nekünk nem zavartak. Viszont úgy alakult, hogy ellenőrzik a világ legnagyobb szigetét Grönlandot, illetve azt a Feröer-szegeteket, akikről esetleg foci EB és VB selejtezőkkor hallhatunk. Dánia a világ egyik legrégibb alkotmányos monarchiája.

Ezt 1849 óta űzik kisebb változásokkal. Ez nagyon lebutítva azt jelenti, hogy van király, de van parlament is. Ha van parlament, akkor van kormány és van kormányfő, aki az 1953-as alkotmány értelmében az államfő is.

 

 

A kormány kapcsán fontos megemlíteni, hogy a történelem folyamán úgy alakult, ezek az északi-germánok hajóra szálltak, kezdetben a későbbi svédekkel és a későbbi norvégokkal közösen (vikingeskedtek), majd a norvégokkal a svédek ellen (hódítással próbálkoztak). Majd mindenki mindenki ellen. Ezután inkább gyarmatosításba fogtak. Létrehozták Dán -Nyugat-Indiát és a mai Ghánában is "lerakták az európai kultúra alapját."

Első világháború után kaptak vissza Holsteint. A második világháborúban pedig inkább a szövetségesekkel szimpatizáltak, de a németek őket sem kímélték, ezért 1943-ra kicsit ellehetetlenülve az adott korban megvárták a háború végét, majd 1949-ben alapítói lettek a NATO-nak és az ENSZ-nek.

Azóta is tevékeny részesei a világ békefolyamatainak. Megjárták Jugoszláviát, Ciprust, Koszovót, Afganisztánt, hogy csak néhány híresebb legyen kiemelve.

1973-ban részesei lettek az Európai Unió elődjének, az Európai Gazdasági Közösségnek is. 2012. első félévében ők adják az Európai Unió Tanácsának Soros Elnökségét Lengyelország után. Miniszterelnök asszonyuk Helle-Thorning Schmidt (képen).

Ennyi komoly téma után térjünk át kicsit az élvezetekre. Kezdjük mondjuk a sörrel.

Mint a legtöbb északi területen, itt is fellelhető (volt) minden második faluban legalább egy sörgyár. Világon (általam) első nekifutásra két márka fémjelzi a dán sört. Az egyik a Calsberg, a másik a Tuborg. (nyáron a citromos Tuborg..) A piac átalakulásának oka lehet, hogy már nem tudtak újat kitalálni, ezért inkább tönkrementek és olyan nedű felé fordultak, amihez nem terem ott minőségi alapanyag, ezért kuriózum. Ez a '90-es évektől a bor. Nekünk csak jó..lehet.

Ha az alkocholt kitárgyaltuk, jöjjön az, amiért fogyasztjuk. A labdarúgás és a női kézilabda:

Labdarúgásban volt néhány erősebb időszakuk. A szövetséget 1889-ben alapították. Legnagyobb sikerük az 1992-es EB megnyerése volt. Világbajnokságon 1998-ban a negyeddöntőig meneteltek, ahol a későbbi győzte Brazília ellen véreztek el egy késhegynyivel lemaradva a továbbjutástól. Bár a dán nem tűnik annak a késelős bandának.. Elég csak ránézni Peter Schmechelre..

 

 

 

 

 

 



Kézilabdában sem utolsók a női világranglistán. 1996-2000-2004-es olimpiák a dán kézilabda aranykorszaka is lehetne, ugyanis mindhárom évben megnyerték a nyári olimpiát ebben a sportágban.

A dán konyhát nagymértékben befolyásolja az egyetlen szárazföldi szomszéd ország gasztronómiája, a németeké. Ez a következő receptben nem tudom, hol érhető tetten, de elhiszem.

Dán omlett

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 10 dkg hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 8 tojás, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, pirospaprika, 4 virsli, 4 szelet sonka, 1 paradicsom, zöldpetrezselyem, metélőhagyma, tejszín.

Elkészítése: A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, meg pirítjuk benne a finomra vágott hagymát, és a kockára vágott főtt burgonyát, és fűszerezzük. A tojásokat összekeverjük a tejszínnel és a burgonyával, és négy omlettet sütünk a masszából. A virsliket egy-egy sonkaszeletbe csavarjuk, és forró zsírban kisütjük. Fogvájóval az omlettekre szúrjuk.

 

 

Evés közben pedig a dánok, akár az Olsen bandája (dánul: Olsenbanden) című filmsorozatukat is nézhetik.

Ez a közel 5,6 milliós nemzet a maga 43 094 km2-én, 443 szigetével és II. Margit királynő koppenhágai trónolásával ma egész jól elvan ott fent a térkép tetején.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sör étel tudósítás bor ital dánia labdarúgás dánok peter schmeichel európai unió soros elnökség dán vár

A bejegyzés trackback címe:

https://delfinmeccs.blog.hu/api/trackback/id/tr383557464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása